Як Вища кваліфкомісія спробувала усунути «надокучливу громадськість» з процесу оцінювання суддів

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи




18 вeрeсня Вeрxoвний Суд зaдoвoльнив пoзoв члeнa Грoмaдськoї рaди дoбрoчeснoсті тa скaсувaв нoрми Рeглaмeнту Вищoї квaліфікaційнoї кoмісії, які фaктичнo блoкувaли учaсть грoмaдськoсті у пeрeвірці суддів. Тaким чинoм вывод підтвeрдив нeзaкoнність прoцeдури, зa якoю Кoмісія oцінилa вжe пoнaд 1 700 суддів тa плaнує прoвoдити нoвий кoнкурс дo Вeрxoвнoгo Суду.

Нaгaдaю, щo ключoвим зaвдaнням судoвoї рeфoрми є oчищeння тa oнoвлeння судoвoї систeми. Нeгідники у мaнтіяx мaли бути звільнeні, a суди oнoвлeні зa рaxунoк людей неважный (=маловажный) з системи.

Це мало призвести до відновлення довіри суспільства впредь до судів. Президент Порошенко неодноразово обіцяв саме такий последствие судової реформи. Найважливішими гарантіями досягнення такого результату були прозорість процедур та наявність у громадськості реальних важелів впливу сверху оцінювання. Окрім того, Комісії дали усі повноваження та величезні ресурси.

Кожен причинное место Комісії отримує близько 250 тисяч гривень щомісячно, а нате їх діяльність лише у 2018 році виділено понад 140 мільйонів наших з вами коштів. Це давало нам преимущество очікувати і вимагати відповідного результату. Однак, завдяки старанням Вищої кваліфікаційної комісії получай чолі з Сергієм Козьяковим ці гарантії були повністю знівельовані, а ресурси неприметно освоєні під виглядом бурхливої діяльності.


Сергій Козьяков

Творение конкурсу до Верховного Суду продемонстрував, що жодного очищення та оновлення невыгодный відбулось. На 80 % він складається зі старих суддів. А щодо чверті складу Верховного Суду є конкретні факти, які засвідчують їх недоброчесність. Прозорість процедур виявилась фейковою. Нам показували лише тетуня, що на кінцевий результат не впливає. 

Комісія отримала можливість маніпулювати балами і протягувати потрібних осіб минус будь-якого контролю. А висновки Громадської ради доброчесності Комісія не мудрствуя лукаво відкидала. Здебільшого без будь-якої аргументації.

Окрім того следовательно відомо, що і до деяких членів Комісії є багато питань щодо їх доброчесності. Дуже сумнівно, що Тетяна Весельська, Приводить в смятение Лукаш, Тетяна Шилова, Володимир Бутенко, Юрій Тітов будуть належно реагувати получай факти порушень з боку суддів.

Після закінчення конкурсу до самого Верховного Суду Громадська рада доброчесності та громадські організації вимагали змінити инструкция оцінювання, зробити процедури дійсно прозорими, та чути, а приставки не- ігнорувати голос громадськості. 

Проте Комісія замість усунення недоліків процедур вирішила усунути надокучливу громадськість, а стек с процес зробити ще більш закритим.


Члени Громадської вследствие доброчесності

Так з’явились зміни до Регламенту, якими Комісія беззаконно створила абсолютно штучні перешкоди у діяльності Громадської за доброчесності. Зокрема, встановлено безпідставні вимоги щодо змісту висновків В угоду, правил їх підписання і направлення до Комісії.

Враховуючи особливості роботи Вследствие, члени якої виконують свої функції безкоштовно, маловыгодный мають необхідних ресурсів і працюють в різних місцях і містах, ці норми на практике створювали перешкоди для нашої діяльності. Але найгірше, що зміни после Регламенту дозволяли усім суддям Майдану, та й іншим суддям, задолго. Ant. с яких є питання легко проходити оцінювання. 

Фактично комісія передбачила, що поки немає вироку суду чи рішення оборона притягнення судді до відповідальності, всі факти относительно недоброчесність судді є лише чутками. Також Комісія дозволила собі просто відкидати висновки Чтобы, які не відповідають цим незаконним вимогам.

Важливо зазначити, що Громадська Радка нічого не знала про ці зміни. Вони начебто були прийняті 29 грудня 2017 року, але Радость про це довідалась лише у кінці лютого. Тобто Комісія визначила миропонимание роботи Ради і при цьому не те, що неважный (=маловажный) порадилась з нею, але навіть не повідомила оборона прийняті зміни. Це дуже показовий приклад конструктивної співпраці Комісії з громадськістю.

Громадська Радка одразу закликала змінити ці правила, а потім оскаржила їх у суді. Проте Комісія відмовилась щось міняти, а навпаки – почала энергически використовувати новий Регламент.

23 березня, у перший день співбесід із діючими суддями Комісія відмовилась розглядати надані їй негативні висновки Громадської вследствие – бо не відповідають регламенту. Самі співбесіди тривали в середньому 10 хвилин, а после їх результатами жодного суддю не рекомендували звільнити.

Из этого следует однозначно зрозуміло, що Комісія не має наміру на практике перевіряти суддів і просто імітує. А саме оцінювання перетворилось сверху конвеєр, метою якого є залишити якомога більше дискредитованих суддів получай своїх посадах. Роль Ради зводилась лише давно легітимізації цього процесу. І саме це стало головною причиною виходу Громадської чтобы доброчесності з процесу оцінювання. Ми готові були виконувати не поминайте лихом-який регламент, якщо б це призводило до реального результату.


Члени Громадської для доброчесності

При виході ГРД поставила чіткі умови повернення в процес: 1) зупинити фейкове оцінювання; 2) змінити взгляды на жизнь оцінювання так, щоб у підсумку недоброчесні судді були звільнені; 3) відсторонити членів ВККС у доброчесності яких є сумніви.

Ці вимоги Комісією були повністю проігноровані. Як наслідок, конвеєр фейкового оцінювання запрацював получи повну і без участі громадськості велика кількість сумнівних суддів зберегла свої посади та ще й отримала підвищену зарплату.

В среднем, Комісія збільшила тривалість співбесід та показово рекомендувала звільнити одіозного Богдана Саніна. Але залишила получи и распишись посаді не менш одіозного В’ячеслава Дев’ятка та інших суддів Майдану і суддів, щодо яких є підтверджені факти їх недоброчесності – Саадулаєва, Журавську, Катющенко, Бєлоконну, Погрібніченка, Смокович, Марфіну та інших.

З понад 1 700 суддів, які були нате співбесіді, лише 49 або 3 % рекомендовані раньше звільнення. До речі, на сьогодні жодного з цих суддів далеко не звільнено. А суддя Санін та Ластовка оскаржують рішення Комісії. І мають нужный момент залишитись на посадах.

Після виходу з процесу Громадська Ада намагалась переконати Комісію призупинити оцінювання, скасувати незаконні зміни перед Регламенту, виробити спільні критерії доброчесності, зробити процедури більш прозорими та забезпечити достижение, якого так очікує суспільство. Однак ВККС одразу відкинула ключові вимоги і у звичній манері почала імітувати погодження змін вплоть до Регламенту та спільних критеріїв доброчесності.

Цю імітацію було використано виключно угоду кому) одного – затягнути розгляд нашого позову про незаконність Регламенту та уникнути визнання судом протиправних дій членів Комісії.

Чого тільки малограмотный робили представники Комісії – і примиритись обіцяли, і надавали недостовірну інформацію, а останнього разу безвыгодный прийшли і просили вчергове відкласти засідання. Але палата таки виніс рішення і визнав відповідні пункти Регламенту протиправними. Отже Комісія, завдяки своєму бажанню протягнути дискредитованих суддів, поставила гуртом результат оцінювання під сумнів. Адже співбесіди проводились сверху підставі незаконного Регламенту.

До речі, це безлюдный (=малолюдный) єдине рішення проти Комісії. Лише за останній місяць Верховний Руки правосудия вже двічі визнавав незаконною відмову ВККС надати інформацію, яка стосується живей оцінювання. А 14 вересня Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження щодо члена Комісії Тетяни Весельської из-за брехню у декларації родинних зв’язків. Тобто системність незаконних дії Комісії вже підтверджено Верховним Судом, а недоброчесність її членів підкріплюються новими доказами.

По всем вероятностям, що наразі ключовою проблемою є саме склад ВККС, який неспроможний забезпечити очищення та оновлення судового корпусу і повернути довіру по суду. І ця проблема буде існувати поки невыгодный зміниться принцип формування Комісії. Але це капітальний (ремонтная) мастерская, який нереально провести за діючої влади. Наразі ж Комісія вже розпочала нові конкурси предварительно Верховного та Антикорупційного суду.

Для того, щоб вони приставки не- зазнали повного краху, вже зараз ВККС має змінити регламент. Міжнародні експерти та Реанімаційний пакет реформ озвучили свої вимоги. Тепер рішення вслед Комісією. Який шлях обере Сергій Козьяков та його аут, побачимо вже скоро. А боротьба за чесні суди триває і справедливість обов’язково переможе.



+Відео

Обсуждение закрыто.