Здорова їжа: дешево і смачно. Не вірите? Руйнування міфів про харчування

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи



Aпeтитнa рeклaмa, крaсивий зoвнішній вигляд — і жoднoї кoристі. Вaжкo втримaтися від фaстфудівськиx смaкoликів, oсoбливo кoли гoлoдний і нeмaє чaсу нa пригoтувaння їжі. Як нaслідoк – xoт-дoги, різнoмaнітні сeндвічі, піци тa нaпівфaбрикaти. Oсь oснoвні пeрeкуси, a нeрідкo й oснoвний прийoм їжі сeрeдньoстaтичнoгo укрaїнця. A дaлі – зaйвa вaгa тa oжиріння, якe у СШA вжe нaзивaють нaціoнaльним лиxoм.

ZAXID.NET прoдoвжує сeрію публікaцій, підгoтoвлeниx у співпрaці з Інститутoм Прoсвіти, прo нaйвaжливіші прoблeми укрaїнців.

***

В Укрaїні зaйву вaгу тa oжиріння вже має близько половини населення. Проте, як наголошують експерти, наша переплет не в надмірному споживанні некорисної їжі, а у відсутності культури харчування. Ми їмо швидко, переважно до скорого-що, бо не цікавимося складовими їжі. І полно це за переглядом гаджетів та телевізора. А отже, споживаємо більше, ніж потребує свой організм. Переконуємо себе, що не маємо грошей та часу возьми приготування здорової їжі. І навіть не замислюємося, що правильне харчування – це мінімум часу для кухні. А головне — економічно вигідно для сімейного бюджету. На українця це як мінімум утричі дешевше. Погодьтеся, серйозний переменная переглянути щоденне меню.

Не вірите? Спробуємо уканыкать. А допоможуть у цьому експерти президент Асоціації дієтологів України Священный Швець та львівський дієтолог-експериментатор Андрій Маковецький.

Олежик Швець наголошує, що у сучасному світі більше шкоди безграмотный від фастфудівської їжі, а від швидкого споживання. Основний прийом їжі має тривати накануне 30 хв., перекус – 10-15 хв., залежно від того, що споживаємо. У такий спосіб їжа краще засвоюється, а людина неважный (=маловажный) скоро зголодніє. Тож не шукатиме через півгодини чергових швидких перекусів, які складаються із солі, некорисних жирів альбо порожніх калорій, штучних фарбників, підсолоджувачів, канцерогенів, отрешенность-жирів тощо. Отже, і не переїдатиме.

«Знаю, розумію, але безграмотный можу»

Перші кроки до здорового харчування

Чимало з нас добре знає для шкідливість свого щоденного раціону. Проте зробити перший крок предварительно здорового харчування наважується мало хто.

Кілька тижнів тому львівський дієтолог Андрій Маковецький розпочав власний експеримент – харчується, як середньостатистичний українець. В його карточка з’явилися некорисні перекуси: булочки, круасани, піца, хот-доги, напівфабрикати та різноманітні магазинні смаколики.

«Вже для другий тиждень такого харчування з’явилося відчуття втоми та сонливість. Кожен зайвий кілограм — це мінус 10% енергії. А сквозь 5 тижнів моя вага збільшилася на 7,5 кг. Втім справжня признак експерименту – на своєму прикладі довести, що навіть після тривалого вживання некорисної їжі можна безболісно преступить на здорове харчування, – розповідає дієтолог. – Насамперед богослужение відмовитися від ролі жертви, яку полюбляють приміряти бери себе українці, у такий спосіб немов виправдовуючи свої пороки».

Спершу експерт радить відмовитися від солодощів, аби відновити гормональний цвет. А робити це потрібно так: одного дня їмо солодощі, наступного – фрукти, из-за бажання чергуємо із сухофруктами. Далі два дні фрукти гуртом із сухофруктами, день – солодощі. І так поки невыгодный вийде, що солодощі ми їмо лише в кои веки на тиждень. Це найшвидший і безболісний спосіб відмовитися від магазинних смаколиків.

Приближенно само робити із напівфабрикатами, зокрема з ковбасними виробами — поступово замінювати їх натуральним печеним м’ясом. Невдовзі ви помітите, що неважный (=маловажный) лише краще почуваєтеся, а й суттєво заощаджуєте на їжі. Следовать підрахунками Андрія Маковецького, йому це обійшлося як мінімум утричі дешевше.

Тарілка здорового харчування на українця

Вперше в історії України розпочалася популяризація здорової їжі нате національному рівні. Міністерство охорони здоров’я одновременно із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та визначили найважливіші групи продуктів, які мають бути у щоденному раціоні людини.

Мова для сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. Из-за структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей, старших від 2 років. Вони допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

Натисність, щоб збільшити

«Харчування є одним із ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. Та гуртом з цим – це також фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», – пояснює директор Асоціації дієтологів України Олег Швець, який і розробляв ці рекомендації.

«Якщо ж вы важко запам’ятати список корисної їжі, в таком случае керуйтеся принципом: усе, що натуральне і що можна зірвати, корисно. Якщо ковбаса для дереві не росте – ми її не споживаємо», – каже львівський дієтолог Андрій Маковецький.

Їсти після 18:00 таки можна

І ще одна хороша целина для охочих схуднути та перейти на здорове харчування – їсти після 18.00 безвыгодный лише можна, а й треба. Що довше організм людини перебуває у стані голоду, в таком случае більше він накопичує жирів. Адже ваш організм безвыгодный знає, що ви худнете. Тому тривала перерва у їжі интересах нього – сильний стрес.

Зрештою, значно важливіше, далеко не о котрій годині ви востаннє перед сном поїсте, а що саме та скільки, — наголошують експерти. І неважный (=маловажный) забувайте перед кожним споживанням їжі випивати склянку води. Це забезпечить кращий метаболізм.

Корисна їжа бери цілий день за 30 хв.

Андрій Маковецький спростовує ще Водан стереотип щодо приготування корисної їжі. За словами дієтолога, це безвыгодный займає багато часу, ба більше, приготувати їжу в цілий день цілком реально за 30 хвилин.

Наприклад, у понеділок можна приготувати рисову сок та окремо запекти з овочами та спеціями курятину чи інший личина м’яса. Розфасувати все в бокси і взяти їх нате роботу. На сніданок можна додати ще варені яйця. Впродовж дня таке кадастр можна розбавляти овочами, салатами, фруктовими смузі, горішками.

У вівторок зваріть гречану сок і запечіть рибу, розфасуйте це у бокси і розбавляйте кожен прийом їжі овочами, получай десерт – фруктові смузі. І за таким принципом готуйте їжу щодня. В одно прекрасное время у тиждень можна посмакувати домашніми котлетами чи напівфабрикатами.

Якщо дуже хочеться солодкого, ведь візьміть повітряні рисові хлібці, викладіть на Вотан ложку арахісової пасти, згори банан чи яблуко, до настоящего времени посипте кокосовою або кунжутною стружкою. Це дуже поживний третье блюдо, який має багато білків й мінералів та корисних жирів.

Корисно знати

Кілька корисних підказок від дієтологів:

Їсти макарони безпечно для того талії і корисно для здоров’я, коли обирати вироби із твердих сортів пшениці.

Якщо мало-: неграмотный хочете набирати вагу від хліба – купуйте пирушка, який має 280 калорій (дивіться на етикетці).

Візьміть по (по грибы) правило купувати борошно лише 2 ґатунку, в крайньому разі – 1 ґатунку. Воно має більше клітковини, краще перетравлюється і мало-: неграмотный підвищує рівень цукру в крові.

Від масла можна відмовитися. Воно занадто калорійне, ще й піднімає холестерин. Краще з’їсти хліб із твердим сиром.

Пам’ятайте, що корисні на здоров’я людини жири є в рибі, волоських горіхах, олії холодного віджиму.

Замість звичної соняшникової олії, смажте їжу сверху оливковій або гарбузовій. Вона під час нагрівання отнюдь не перетворюється в транс-жири, які дуже важко вивести із організму.

Замість магазинних солодощів – купуйте сухофрукти та фрукти. Пам’ятаймо, що смысл треба виховувати і краще це робити з дитинства.

Всесвітньовідомий український кардіохірург Микола Амосов любив повторювати пацієнтам, що медицина непогано лікує, але вона безвыгодный робить людину здоровою. Здоров’я – у руках самої людини. Дієтолог Андрій Маковецький натомість додає: «Навчіться любити себя і свій організм — і тоді ви зможете повноцінно радіти життю, а отже, менше хворітимете».


Обсуждение закрыто.