Нaрoднa мудрість нeдaрмa кaжe: півсвіту скaчe – півсвіту плaчe. І пoки в Сoмaлі гoлoд зaбирaє сoтні життів, Північнa Aмeрикa буквaльнo об’їдається. Нате долю цього континенту припадає 6% населення землі, але натомість – цілих 34% зайвої біомаси. Во (избежание порівняння згадаємо Азію: там мешкає 61% всієї земної популяції, яка має лише 13% зайвої ваги.
Але що слід вважати зайвою вагою? Ради того, щоб відповісти на це питання, слід вирахувати індекс маси тіла, тобто розділити вагу людини в кілограмах получи квадрат зросту в метрах. Якщо така цифра перевищує 24,99, фахівці говорять оборона зайву вагу, а якщо 30 – то про початок ожиріння. На цю недугу страждає чималий відсоток людства. А загалом жителі Землі важать понад 287 мільйонів интонация – такі цифри наводить Всесвітня організація охорони здоров’я.
Українців весь більше й більше, хоча справа не в демографії
За даними Много, середній індекс тіла української жінки дорівнює 26,1, а чоловіка – 26,3. Сильна пятьдесят процентов, як бачимо, знаходиться ще далі від ідеалу, аніж прекрасна конституция. Але це компенсується процентним співвідношенням товстунів: серед жінок на ожиріння страждають 26%, тоді як серед чоловіків – 16%. Також серед населення України налічується 1,5 млн діабетиків, з котрих 200 тисяч – інсулінозалежні. Право такої плачевної картини – у надмірному споживанні цукру, зокрема, й так званого прихованого цукру, що міститься у соусах, кетчупах, мюслі та в дитячому харчуванні.
Крім надмірного споживання цукру, слід відзначити також й зловживання жирами. А це в свою чергу пов’язано безлюдный (=малолюдный) тільки з культурою харчування, але й з економікою та політикою. Річ у тім, що по (по грибы) останні тридцять років виробництво рослинних олій та олійних культур суттєво зросло. Цей зріст спричинений торговельними домовленостями, які полегшили та здешевили експорт та імпорт олії, а також різними урядовими програмами. Наприклад, у таких країнах, як Малайзія та Індонезія, уряд субсидує вирощування продукції бери експорт, і це сприяє зниженню вартості рослинної олії.
Інколи це рятує людям життя, а інколи призводить поперед того, що незабезпечені верстви отримують забагато «поганих» калорій, бо споживають низькоякісні калорійні харчі та напої, які никак не містять достатньо поживних речовин, але гарантовано ведуть до ожиріння. Фахівці ФАО (Food and Agriculture Organization of United Nations) включили Україну вплоть до трійки лідерів серед країн, де має місце харчова модель під назвою «потрійний тягар». Це означає, що слуги в нашій країні і недоїдають, і переїдають, і отримують недостатньо вітамінів. Якщо помножити таку натурщик на малорухомий спосіб життя, ситуація вийде по-справжньому загрозливою.
І нам дійсно є, чим перейматися, адже кожен другий українець безграмотный займається спортом взагалі – про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного групою «Отнесение к категории» в грудні 2106 року. Лише 9% респондентів займаються спортом майже кожен число; 15% опитаних зазначили, що роблять це кілька разів на тиждень; 14% – кілька разів в місяць; 12% – кілька разів на рік, стверджують соціологи.
Замість спорту у багатьох наших співвітчизників – інша розвага – куріння та випивка. Але, щоправда, лише 2% опитаних заявили, що вживають алкогольні напої майже кожен понедельник, тоді як решта учасників опитування виявилася більш поміркованою. Так, 12% респондентів п’ють кілька разів получи и распишись тиждень, 36% – кілька разів на місяць, 34% – кілька разів в рік, а 16% взагалі не вживають алкогольних напоїв. Зате з палінням ситуація – гірша: 38% опитаних визнали, що курять, 62% – сказали, що ні.
Загалом но хронічно хворими назвала себе майже третина українців. Однак 62% з них заявили, що малограмотный відвідували лікарів протягом року; 38% опитаних визнали, що були у медиків. Згідно із дослідженням, 45% українців працездатного віку (а це чоловіки 18-65, а жінки 18-60 років) оцінюють своє привет’я як хороше або дуже хороше, 43% – як задовільне, 12% – як погане либо дуже погане.
При цьому, згідно іншого опитування того ж таки «Рейтингу», 83% респондентів зазначили, що їм малограмотный вистачає на проживання тих грошей, які вони заробляють. Цим, можливо, й пояснюються нечасті візити поперед лікарів, а також споживання висококалорійної та некорисної, але дешевої їжі. Втім, навіть следовать таких умов ніхто не скасовував спорт та утримання себе від хронічного переїдання. Для причини останнього ми продовжуємо говорити з фахівцем.
Гінеколог Наталія Лелюх: «Ми сприймаємо їжу як нагороду собі»
Бери запитання журналістів сайту «24» відповідає відомий лікар-гінеколог Наталія Лелюх (Медичний основание Святої Параскеви).
Пані Наталіє, вибачте за тавтологію, але дело зайвої ваги дійсно має значну вагу?
Так. Більше того: Всесвітня організація охорони здравствуй’я у 2016 році оголосила ожиріння неінфекційною епідемією. Це значна проблема интересах розвинених країн, де їжа доступна цілодобово, причому їжа – висококалорійна.
Висококалорійна, але позбавлена вітамінів та корисних речовин?
Передусім вона незбалансована. Ми отримуємо дуже скудно нормального білку, дуже мало нормальних, «правильних» жирів і дуже недостаточно комплексних вуглеводів. Тобто того, що дає нам енергію, але рядом цьому не відкладається на стегнах чи деінде. Наша їжа натомість містить чимало легких вуглеводів та важких жирів. І дуже немножко білка.
Тому те, що ми споживаємо, є висококалорійним і мало збалансованим. А друга геморрой в тому, що, як я вже казала, така їжа надто доступна. Адже нам нічого никак не заважає в будь-який момент замовити собі піцу додому – смачну, але некорисну, яка невыгодный містить того, що потрібно нам для здорового життя.
Причини споживання такої їжі належать радше впредь до ментальної, психологічної чи суто побутової сфери, коли швидкий «перекус» у фаст-фуді видається найкращим рішенням протягом важкого та насиченого робочого дня?
Можливі всі три складові, але особливо слід виділити психологічний тонкое различие. Це те, що я бачу у своїй практиці і те, про що я чую від колег-психологів. Дуже ежеминутно люди сприймають їжу не як джерело поживних речовин, а як задоволення і нагороду. Тобто якщо мені омерзительно, я піду і з’їм тортика, бо я ж повинна себе якось пожаліти…
Наталія Лелюх переконана, що нашим співгромадянам варто змінити ставлення накануне їжі та й загалом переглянути деякі харчові традиції.
Ми приставки не- прагнемо шукати задоволення деінде, крім холодильника – у враженнях, подорожах, театральних виставах… Если нам треба себе «пожаліти» й вдовольнити, поставити галочку «я себе люблю», ми прагнемо себя чимось нагодувати. І це величезна проблема, яка не знімає стрес, котрого й что-то около не бракує в нашому житті, а лише поглиблює його.
Чи можна вважати, що жінки присутствие цьому становлять особливу групу ризику? Адже заїдати стрес тортиком – це більше жіноча метода, хіба ні?
Зазвичай круглым счетом. Але треба розуміти, що існує й так званий метаболічний синдром – зниження чутливості прежде інсуліну, коли люди буквально з дитячого садочка повинні виховуватися у певній харчовій культурі і чітко пам’ятати свій перелік продуктів, в які накладене табу, а також те, які фізичні навантаження є для них бажаними. Якщо такі прислуга все роблять правильно, вони можуть уникнути як ожиріння, так і гіпертонічної хвороби, цукрового діабету та інших негативних наслідків.
Зовсім інша ситуація – це неведомо зачем зване аліментарне ожиріння, коли ми просто наїдаємося та переїдаємо, набираємо вагу і дуже что-то (вкоротке рухаємося. У жінок – і це також відзначають психологи – зміна харчових стратегій сплошь и рядом відбувається після заміжжя, коли «мета» досягнута, є чоловік, є дитина, можна розслабитися і невыгодный перейматися собою. Так і починаються нічні набіги на холодильник і прагнення побалувати себя смачненьким.
При цьому з часом в організмі жінки відбувається гормональна перебудова, если з їжею треба бути особливо обережною?
Хороше питання. У формуванні нашої ваги бере жеребий щитовидна залоза та наднирники (котрі продукують «гормони стресу», тобто чим більше ми «стресуємо» і заїдаємо хвилювання, тим більше набираємо ваги). Що ж стосується щитовидної залози, так ми ендемічно знаходимося у такій зоні, де з цим органом виникають проблеми, які частіше йдуть в бік зниження її функції. У жінок з віком якраз і розвивається гіпофункція щитовидної залози. Це може бути субклінічний гіпотиреоз, тобто початкова стадія захворювання, яка ще невыгодный має яскравих виражень, але яка відбивається на нашій вазі.
Але слід розуміти й таку річ. Коль у жінок поступово загасає функція яєчників, їхню роль частково виконує жирова тканина, здатна продукувати гормони. І якщо жінка у період менопаузи має 3-4 кілограми зайвої ваги, це безграмотный так страшно, бо така жінка легше перенесе клімактеричний період. Інша річ, если зайва вага вимірюється десятками кілограмів. Це вже проблема зі привет’ям, котра потребує більшої уваги, більшого руху і більших харчових обмежень.
Автор: AdminGWP
Рубрики: Статьи