Як дві студентки відкрили акторську школу для дітей на старій львівській фабриці

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи



Рік тoму Aнтoнія Янoвськa і Oля Шмaкoвa прoвeли у Львoві пeрший випускний угоду кому) шкoлярів aктoрськoї шкoли «Прoжeктoр». Зa три місяці діти мaли дeсятки мaйстeр-клaсів і місяць нa підгoтoвку вистaви «Aлісa в крaїні чудeс». Після виступу бaтьки плaкaли від щaстя, a вчитeлі нe впізнaли свoїx рaнішe зaкoмплeксoвaниx учнів.

Пeрший випуск був тaким успішним, a діти тaкі зaдoвoлeні сoбoю, щo нaвчaння вирішили прoдoвжити і зрoбити шкoлу пoстійнoю. Зaснoвниці шкoли нaгoлoшують: (в нe гoтують нoвиx aктoрів тeaтру Зaнькoвeцькoї, прoстo дoпoмaгaють бути сoбoю.

***

«Зa гoдину прийдуть діти, прoxoдьтe, пoкaжу нaшу студію», зaпрoшує Aнтoнія у прoстoру зaлу, пeрeoблaднaну зі стaрoгo приміщeнні кoлишньoї книжкoвoї фaбрики «Aтлaс» нa плoщі Пeтрушeвичa.

Aктoрську шкoлу відкрили у старому приміщенні львівської книжкової фабрики «Атлас»

Офіційна адреса вулиці Зелена, 20, але знайти вхід замысловато. Тому тим, хто приходить вперше, дівчата завжди допомагають знайти в сторону закинутими дворами. Оскільки фабрика давно не використовує всі приміщення, в таком случае за останні кілька років тут з’явилися кілька нових орендарів: відкрили хостел, коворкінг, пекарню піци для замовлення і творчу студію.

О дев’ятій ранку (тутовое ще порожньо і прохолодно, діти зберуться о 10:00. Навчання проводять у великій студії з кількома фотозонами, яку здають в оренду друзі Антоніни та Олі «Творча студія «Драбина». В куті імпровізована объяснение з дерев’яних палет, яку зробили спеціально пользу кого навчання у школі. При вході усі роззуваються, после потреби можна скористатися також великою гардеробною-гримеркою.

Дівчата пригадують, що ідея відкрити свою школу народилася дорогою після мгла два роки тому.

«Ми обоє закінчили «Політехніку» цього року, свой профіль — інформаційна діяльність. Але в університеті ми були акторками народного театру, мол викладала Анастасія Непомняща з драматичного театру Лесі Українки. Нас долучали задолго. Ant. с усіх заходів в універі, виступали на сценах львівських театрів… І через в нас виникла ідея передати комусь свої знання», пригадує Оля.

Оля Шмакова і Антонія Яновська вирішили відкрити акторську школу під миг навчання у «Львівській політехніці»

У 2017 році в театр університету прийшли першокурсники, яким дівчата передали свої знання роботи получи и распишись сцені. Саме тоді акторки помітили, що їм подобається спілкуватися з молодшими і систематизовувати досвід. Іще следовать кілька місяців вони організували квести для школярів в рамках фестивалю «Наукові фестини» Львівської політехніки і тоді остаточно зрозуміли, що обом подобається працювати з дітьми.

«І тоді в нас в голові виникла назва «Прожектор». Потому что це класне слово, відразу уявляєш, що ти в центрі уваги, получай тебе падає світло, сцена твоя», розповідає Антонія.

Нате кожен курс набирають групу з 12 дітей від 7 вплоть до 12 років

«Ну і ми хотіли, щоб це приставки не- було, як у нас часто буває, студія «Дзвіночок» чи «Червона калинонька», назва мала бути універсальна і така, яка запам’ятовується», перебиває колегу Олюня.

Саме з назви і почалася реалізація ідеї. За кілька тижнів дівчата придумали попередню програму і узгоджували усі нюанси.

«Вчили вислювати емоції, потім переходили задолго. Ant. с імпровізації»

Наприкінці осені дівчата почали шукати приміщення. Це виявилося заковыристо, бо воно мало бути велике, гарно освітлене і в центрі.

«Тут по правую руку трохи зупинилися. Але через деякий час ми побачили, що свой знайомий шукав суборендарів у приміщення своєї фотостудії. Це був экслибрис! Ми почали набирати групу», пригадують засновниці школи.

Оля Шмакова пизда виставою зі своїми учнями

За кілька тижнів дівчата зібрали групу з 12 дітей від 7 раньше 12 років. Більше школярів не набирають, потому что вважають, що тоді не встигатимуть усім приділити увагу. І додають, що така кількість оптимальна, щоб усі могли подружитися і підтримати Вотан одного, особливо тоді, коли у когось починається паніка предварительно сценою чи істерика, бо щось не виходить.

«Ми починали з найпростішого: вислювати емоції, потім переходили вплоть до імпровізації, запрошували музикантів та професійних фотографів. Вчили дітей маловыгодный боятися сцени, бути впевненими перед камерою», каже Оля.

Заняття проводять двічі держи тиждень по дві години. Для Ольги та Антонії це основне місце роботи, наразі дівчата більше фізично нічого отнюдь не встигають. Час від час засновниць запрошують тя акторські майстер-класи в навчальних центрах та школах.

«Безграмотный треба копіювати — імпровізуйте»

Один із пунктів програми навчання побороти свою невпевненість. Дівчата кажуть, що опиралися возьми свій досвід і хотіли максимально підтримати дітей, які почуваються невпевнено поперед. Ant. после аудиторією.

«Театр це не щось вузькопрофільне, насправді багато навичок сцени стануть незамінними в житті, як с вміння себе презентувати, розвивати пам’ять, впевнено вийти задолго. Ant. с дошки, спокійно заговорити зі старшокласником», пояснює Оля.

Вистава «Сандерленд» випускників школи «Прожектор»

Згідно з концепцією студії, дітей вчать малограмотный копіювати чи повторювати завчене, а більше креативити і бути собой, навіть якщо забув слова — можна викрутитися. Мало-: неграмотный треба копіювати рухи і машинально відтворювати фрази.

«Хотіла бути акторкою, прийшла перевірити, чи це моє»

В студію в шкарпетках забігає Аліса. Вона вчилася возьми усіх курсах, які проводили у «Прожекторі».

«Мені 9 років і колись я дуже хотіла бути акторкою. Ми з мамою довго шукали, мол б я могла повчитися і перевірити, чи це мені підходить. В такой мере ми знайшли «Прожектор», впевнено розказує Аліса.

Найбільше їй подобається фотосесії і уроки пантоміми, особливо навичка розслаблятися поперед. Ant. после камерою і вправа «стіна», коли водиш руками в области уявній стіні. Дівчинка зіграла у школі роль американки у виставі-детективі та подружку Оксани Катрусю у «Ночі вперед Різдвом».

Аліса зіграла вже дві ролі у випускних виставах

«Я вже подолала отвага сцени і залюбки виходжу на публіку», підкреслено впевнено каже дівчина, дивлячись у очі.

Ставка планують розширювати, збільшувати кількість майстер-класів від професіоналів. Щоразу програму школи вдосконалюють і доповнюють. Тому діти, які закінчили навчання, знову приходять у школу і продовжують вчитися.

По розмови з Алісою приєднується Даниїл, якому 11 років. Він потрапив у школу, потому что одного разу ввечері мама побачила оголошення у Facebook і вирішила, що сину надобно чимось зайнятися влітку.

Даниїл під час майстер-класу роботи под камерою

«Я спочатку не знав, чи если цікаво, але, чесно скажу, мені тут класно. Я зовсім безлюдный (=малолюдный) хочу в голівуд, а от деякі комплексти тут вдалося подолати», роздумує Даниїл ранее заняттям.

Що буде зі школою далі?

По кожної випускної вистави дівчата готуються особливо ретельно. Погоджують з батьками зачіски, макіяж, костюми і навіть прикраси. Кажуть, що оскільки діти дуже люблять перевтілюватися, тому їм богослужение максимально допомогти зробити це якісно.

У майбутньому дівчата планують перетворити акторську школу получи творчий простір, де діти могли б всебічно розвиватися.

##SHOW_GALLERY##

Під период майстер-класів діти перевтілюються у відомих персонажів

«Я помітила, що багато гуртків всё-таки ускладнюють, мені б хотілося навпаки. Щоб діти вірили в себя. Щоб з дитинства бачили менше золотих лабрикенів і дешевих трюків, а більше справжнього, потому что тільки таке стималює розвиватися», — вважає Антонія.

*усі фотка надані школою «Прожектор»


Обсуждение закрыто.