У центрі Львова закривають історичну аптеку з унікальними інтер’єрами

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи



Oднa з дaвніx aптeк Львoвa, рoзтaшoвaнa нa пл. Міцкeвичa, 8, вимушeнo припиняє свoю діяльність. Пoвідoмлeння прo цe 30 трaвня пoширили кількa тисяч кoристувaчів Facebook. Чeрeз зaвeршeння тeрміну дoгoвoру прo oрeнду прaцівники aптeки пoвинні нaйближчим чaсoм зaлишити приміщeння. Їм ужe відключили eлeктрoeнeргію, oднaк зaклaд пoки щo прaцює навіть минуя світла. Журналіст ZAXID.NET відвідав аптеку, колектив якої допрацьовує свої останні дні в звичному приміщенні.

Остання з могікан

Вы закривають? І що тут буде?

— Що буде?! Блат-хата якийсь відкриють! Тут великі підвали з високими стелями, так вони на них оком кинули, — такий діалог відбувається між постійним покупцем і директоркою «Аптеки держи Марійській площі». Клієнт розпитує нову адресу і фортель телефону, за якими можна буде знайти знайомих провізорів.

Особливість цієї аптеки, в тому, що тогда виробляють гомеопатичні препарати. «Вона така одна для п’ять областей», — пояснює мені відвідувач у черзі. Тепер аптека переїде получи вулицю Зелену, 115Б, там якраз завершують пополнение. Що буде далі з історичним приміщенням на першому поверсі таково званого «хмарочоса Шпрехера», директорка Олена Журавчак мало-: неграмотный знає.

Будівля перебуває у власності НАК «Надра України», а нате передостанньому її поверсі розташований офіс дочірнього підприємства «Західукргеологія». Більшість приміщень винаймають під офіси приватні компанії.

А «найсмачніші» місця з фасадними вітринами в першому поверсі давно стали магазинами відомого брендового одягу, взуття та електроніки. Аптека — «остання з могікан», яка ще нагадує насчет минуле цього будинку.

На першому поверсі «будинку Шпрехера» розташувалися магазини модних ґаджетів і брендів одягу

А ще чирик років тому будівлю на пл. Міцкевича, 8 львів’яни називали «будинком книги» — увесь перший сверх займала велика книгарня. Сервіс Google Street View підказує, що впізнавані вивіски книгарень залишалися в фасаді ще в жовтні 2011 року. Виконана в тому ж стилі вивіска аптеки тоді була получи и распишись місці. Зараз її теж демонтували.

##SHOW_GALLERY##

«У нас вимагають платити оренду 160 тисяч гривень сверху місяць. Це в шість разів більше, ніж ми платили дотепер! Такої суми жодна аптека невыгодный може собі дозволити. Тобто аптеки тут ровным счетом не буде. А що буде з меблями?!», — розповідає оборона обставини конфлікту з орендодавцем Олена Журавчак. Під «меблями» вона має получи увазі цінні історичні інтер’єри 1920-х рр., створені исполнение) першої аптеки у цьому приміщенні.

За її словами, площа приміщення аптеки становить більше 150 м². У 2015 році НАК «Надра України» і її дочірнє підприємство «Західукргеологія» вже судилися з аптекою щодо укладання нового договору ради оренду за вищими цінами. Тоді Олені Журавчак вдалося відстояти свої інтереси в апеляційному суді. Путем три роки юридичних підстав продовжити термін договору вже далеко не знайшлося.

19 квітня Львівська міськрада проголосувала за звернення давно прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням вплинути держи керівництво НАК «Надра України» щодо продовження договірних відносин з аптекою. Однак вывод наразі не відомий.

«Тридцять тисяч — це недовольно!»

У юридичному відділі державного підприємства «Західукргеологія» відмовились прокоментувати ситуацію з аптекою, а відповідь бери інформаційний запит до НАК «Надра України» пообіцяли надати днів вслед за шість. Однак ZAXID.NET вдалось зустрітися з директором «Західукргеології» Дмитром Штикалом.

Він очолив підприємство у вересні 2015 року. Тоді навколо його призначення розгорівся заварушка, пов’язаний з минулим посадовця — він увійшов вплоть до списку 11 одіозних чиновників, звільнити яких вимагав Люстраційний комітет Львівщини.

У 2004 році тодішній один обласної податкової, соратник Віктора Медведчука, Мирослав Хом’як призначив Штикала головою податкової інспекції Львова. А в 2005 році Штикало керував міською ДАІ. Його навіть оголошували в розшук минуя підозру в незаконних діях проти одного з львівських підприємців, однак у 2007 році зняли звинувачення.

«Ми коментарі вне згоди вищестоячого органу не даємо, хоча я в курсі цієї проблематики», — розпочинає розмову Дмитро Штикало, пропонуючи зателефонувати прес-секретареві «Надр України». Однак получи запитання про суму оренди в 160 тис. грн. возьми місяць він все ж відповідає.

«Ніхто нічого без- ставив, але тридцять тисяч — це мало исполнение) такого випадку. Для центру міста і такого приміщення. У них вже колись завершилась оренда, вони її вследствие суд продовжили. Десь тоді хтось там кому чи крапку неважный (=маловажный) поставив», — пояснює керівник «Західукргеології».

Схоже, що в конфлікті між державним підприємством і аптекою дуже во всю прыть крапку таки поставлять, однак поки невідомо, хто саме стане новим господарем майже сторічних аптечних інтер’єрів у стилі необідермаєр.


Обсуждение закрыто.