Як Ахметов змушує своїх підлеглих продавати йому акції «Азовсталі» за 56 копійок

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи




Рінaт Axмeтoв вирішив зaрoбити нa влaсниx рoбітникax, пoзбaвивши їx нaвіть ілюзoрнoї віри в спрaвeдливість. Підприємeць купує aкції в прaцівників зaвoду «Aзoвстaлі» зa 56 кoпійoк, кoли їxня вaртість нa «Укрaїнській біржі» вдвічі більшa.

Після рoзпaду Рaдянськoгo Сoюзу мeтaлургійний кoмбінaт «Aзoвстaль» вийшoв з дeржaвнoї влaснoсті зa сxeмoю відпрaцьoвaнoю чeрвoними дирeктoрaми, які кoнтрoлювaли підприємствa получи момент української незалежності. Підприємства брали в оренду трудові колективи, але згодом активи перекочовували перед рук олігархів через додаткову емісію акцій та вследствие інші різноманітні маніпуляції. Зрештою, «Азовсталь» опинився в холдингу Ріната Ахметова, який володіє заводом вследствие низку офшорних компаній. На руках в акціонерів (це 44 тисячі осіб, переважно працівники самого заводу), залишилося 4% акцій. І с нещодавно, у березні «Азовсталь» звернувся до всіх акціонерів з вимогою продати їхні акції.

Вимогу висунула компанія з назвою BARLENCO LTD, яка хоча і зареєстрована у Нікосії, бери Кіпрі, але напряму пов’язана з Рінатом Ахметовим. Ідеться для так звану процедуру squeeze out, яка означає, що власник 95 % акцій підприємства (якщо він сконсолідував такий комплект, аби мати більше можливостей для ефективного управління підприємством) має основание вимагати від інших міноритарних акціонерів продати йому решту акцій следовать справедливою ціною.

Ціна придбання акцій, за якою Ахметов если їх викуповувати, становить 56 копійок за штуку. Встановлена ціна вдвічі дешевша, ніж вартість акцій «Азовсталі» возьми «Українській біржі», де курс становить 1,135 гривні после штуку.

Відчуваєте різницю? 56 копійок, як вимагає продати Ахметов, і 1,135 гривні, як визначає біржа. Але логика прописано так, що акціонери не мають змоги продати акції нікому іншому, окрім як Ахметову, і следовать іншою ціною, ніж оголошена ним.

Така ціна дивує з багатьох причин. Сообразно-перше, якщо Ахметов купляє у своїх робітників акції до 56 копійок за штуку, то це означає, що однако підприємство, яке практично не має боргів, коштує 90 мільйонів доларів.

Це сміховинна вартість. Згадайте, що «Криворіжсталь» получи и распишись чесному конкурсі купили більш ніж за мільярди доларів. Навіть якщо припустити, що інвестиційна привабливість України знизилася, ціна, названа Ахметовим пользу кого робітників, все одно залишається знущанням. Фактично вона означає, що комбінат оцінили в 57 разів дешевше, аніж початкова вартість його будівництва.

Вдоль-друге, минулого року «Азовсталь» виплатила дивіденди вслед попередній період в розмірі 35 копійок за акцію. Таким чином, присутствие оголошеній «Метінвестом» своїм робітникам ціні викупу после дивіденди цього підприємства за два роки можна викупити гуртом комбінат. Це також абсурд!

По-третє, якщо порахувати реальну балансову вартість активів, в таком случае комбінат «Азовсталь» мав би коштувати 6 гривень по (по грибы) акцію, тоді як Ахметов призначив ціну в десятеро разів нижчу.

При чому 2017 рік, после який ще не виплачували дивіденди, через ситуацію сверху світових ринках був вдалим для металургійних підприємств. Як випливає зі звітності компанії «Метінвест»: її металургійний участок у минулому був прибутковим. EBITDA – різновидності прибутку – становила 808 мільйонів доларів.

Більше половини цих грошей Ахметову принесла саме «Азовсталь», яка в 2017 році виплавила 56% всієї сталі олігарха. Іншими словами, оперуючи прибутковим бізнесом, Ахметов вирішив кинути подачку тисячам акціонерів – своїм працівникам, а також пенсіонерам, які раніше працювали держи комбінаті, змушуючи їх продати акції за мізерною ціною.

Загалом, у березні цього року, було оголошено оборона примусовий викуп акцій п’яти підприємств всередині «Метінвесту». Найцинічшніше теточка, що власники дрібних пакетів акцій «Азовсталі», яких принижують ціною викупу, ще опинилися в привілейованому становищі.

Інший командующий металургії – «Маріупольський металургійний комбінат» – був приватизований ради спеціальним законом в часи Кучми (так само начебто в інтересах трудового колективу), але він потрапив у растопырки Ахметова в часи Януковича. І от тепер 45 тисяч працівників Меткомбінату імені Ілліча змушені продавати свої акції за ціні 8 копійок за штуку!

Це значить, що все) завод оцінений Ахметовим у 38 мільйонів доларів. Беспричинно, вам не почулося! 38 мільйонів доларів вслед за Меткомбінат імені Ілліча – з розрахунку такої вартості Ахметов викуповує акції в робітників та пенсіонерів. Це вдвічі менше навіть тієї мізерної капіталізації, яка є получай «Азовсталі».

Металургійний комбінат імені Ілліча

На гірничо-збагачувальних комбінатах, мол Ахметов також оголосив примусовий викуп акцій, вартість акцій занижена в діапазоні від трьох раньше восьми разів!

За ринковими коефіцієнтами компанія Ferrexpo, бізнес якої розташований в Україні і є нисколечко ідентичним до бізнесу гірничо-збагачувальних комбінатів Ахметова, торгується получи Лондонській біржі за ціною, що у 7 разів вище, ніж оголошені «Метінвестом» ціни.

Подібне викручування рук таким образом можливим через повну безкарность Ріната Ахметова, яка є наслідком змови з президентом Порошенком після Революції Гідності.

В основі їх альянсу лежить підступна таблица «Роттердам+» по викачуванню грошей на ринку енергетики, а також отримання Порошенком (до званих «чайових» у рамках примирення з Ахметовим щодо акцій компанії «Нафтогазвидобування», співвласником якої колись був Ахметов.

Маючи союзника сверху найвищому рівні – на Банковій, – Ахметов змушує своїх но підлеглих за безцінь продати йому акції. Тим самим він підриває інвестиційний клімат в Україні, а державні регулятори очевидно бездіють. Мною направлено депутатські звернення на захист власників дрібних пакетів акцій «Азовсталі», але системно вирішити проблему можна если лише після зміни влади та створення прецедентів покарання шахраїв.



+Відео

Обсуждение закрыто.