Пожежа у «Вікторії» і отруєння у «Славутичі»: як «зливають» справи, хоч на кону – життя дітей

Автор: AdminGWP

Рубрики: Статьи




Зa рік рoзслідувaння пoжeжі у тaбoрі «Віктoрія» тa зaгибeлі трьox дівчaтoк нa лaві підсудниx oпинилися лишe «стрілoчники», a нe рeaльні винувaтці. A зaрaз ми мaємo щe oдну жeртву тoтaльнoї бeзвідпoвідaльнoсті тиx, кoму бaтьки дoвіряють влaсниx дітeй. Після двox місяців у кoмі пoмeрлa 8-річнa гімнaсткa Мaргo Лукaшук, щo відпoчивaлa у тaбoрі «Слaвутич» під Києвoм. Oфіційнo – від xaрчoвoгo oтруєння.

Щo спільнoгo у цих трагічних подіях? Їх об’єднує приставки не- лише те, що біда трапилася у дитячих закладах. Мало-: неграмотный лише те, що обидва табори, відпочинок в яких став останнім у житті дітей, вважалися ледь мало-: неграмотный найкращими за умовами комфорту та безпеки в країні. І навіть маловыгодный стільки те, що винуватці хочуть уникнути відповідальності, адже зрозуміло – вслед ґрати добровільно не піде ніхто.

Мене особисто понад усе вражає позиція правоохоронних органів – які, без участия перебільшення, зливають розслідування та, врешті, зводять давно нуля шанси довести справу про злочин проти дітей задолго. Ant. с судового вироку. Навіть, якщо ця справа потрапить задолго. Ant. с рук дуже і дуже принципового та непідкупного судді. А получи кону – дитячі життя.

Кілька слів про «Вікторію». Це лакмусовий папірець, який чітко показує якість роботи вітчизняного слідства. Тёта, що відбувається зі справою зараз – відвертий плювок у душу батькам, чиї діти загинули під часочек пожежі. Слідство ведеться рік, наголошую – рік! – і безграмотный може з’ясувати причину займання. А це – ключовий минуточку у справі, адже від цього напряму залежить рівень відповідальності тих, хто залпом на лаві підсудних. А дехто, хто має после теж бути, і взагалі ніби ні впредь до чого.

У СІЗО по справі «Вікторії» перебуває лише Петрос Саркісян – управленец табору. Йому інкримінують 270 статтю кримінального кодексу – недотримання вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей. Термін покарання – вісім років тюрми. Але, щоб засудити людину по (по грибы) цією статтею треба знати причину пожежі, яка – невстановлена. Року вітчизняним експертам мало-: неграмотный вистачило, аби визначитись із тою самою причиною. Вони мають ймовірних чотири версії, а в области суті – жодної певної. От і все, що богослужение знати про вітчизняне слідство.

Дуже, дуже ймовірно, що Петрос Саркісян може вийти із СІЗО навіть лишенный чего вироку. Але ж він – не єдиний винуватець. Этак, на лаві підсудних ще парочка чиновників з пожежної інспекції, навіть колишня заступниця действие Одеси Зінаїда Цвірінько. Її звинувачують у тому, що вона допустила здачу в експлуатацію табору, який, як з’ясувалося згодом, безграмотный був готовий приймати дітей. От і все.

Порошенко, Труханов
Правитель Порошенко та мер Труханов разом відкривали реконструйовану «Вікторію»

Мер Одеси Труханов, який особисто контролював хід реконструкції табору, який особисто його відкривав единовременно із Порошенком – у цій справі не фігурує. Впредь до нього питань нема.

Батьки загиблих дітей геть спустошені таким розвитком подій, вони власноруч намагаються здобути докази. Ради власні кошти запросили іноземних експертів – може, бодай ті встановлять істинну причину займання, яку (до важко віднайти їхнім колегам із України. І я хочу наголосити – отак іде розслідування, яке публічно обіцяв взяти під власний отбор Генеральний прокурор України Юрій Луценко. А що з іншими справами, які знаходяться без участия такого високого контролю?

Сюжет про отруєння дітей у таборі «Славутич» дивіться тутовник:

А що? Цинічно зливаються. І нема нікому діла, що получай кону – дитячі життя. Адже зі справою относительно отруєння дітей в таборі «Славутич» у Переяслав-Хмельницькому – схожа історія. 

Діти отруїлися. Тривалий пора інцидент приховували. Навіть батькам казали – не переймайтесь, весь гаразд. Персонал банально нічого не робив – гадали, саме минеться? Злочинно зволікали. Одну дівчинку, Маргариту Лукашук, довели предварительно такого стану, що в організмі почались незворотні процеси. І пес с ним не розповідають про йогурт, який зберігався неналежним чином. Навіть, якщо він став причиною отруєння дітей – -де були лікарі дитячого закладу? Чому приховували бивуак дитини від батьків? Чому втратили дорогоцінний период?

За два місяці місцева прокуратура по факту приставки не- зробила нічого, аби зібрати реальні докази того, що в таборі злочинною бездіяльністю вбили дитину.
Поки Марго ще була жива і перебувала в реанімації «Охматдиту», батьки намагались достукатись накануне слідчих, щоб їх врешті визнали потерпілими, але направо не зрушила ані на йоту. Медична документація безвыгодный вилучена, судмедекспертиза не проведена, працівники безвыгодный допитані. Як гадаєте, два місяці – багато це чи недостаточно задля того, аби підчистити усю медичну документацію у таборі, щоб врешті знову сказати – семя отруєння не встановлена. А відтак визначитися із тим, хто саме винний у смерті дитини – если неможливо. Чи не за таким сценарієм розслідують справу «Вікторії»?

Натомість керівництво табору «Славутич» часу недорого не гаяло. Попри скандал, приймати дітей получи и распишись відпочинок не припиняли. З журналістами будь-яких контактів уникали. Хоча ні. У серпні в мережі з’явились дуже цікаві матеріали – величезна стаття та програма-розслідування ради ситуацію в «Славутичі». Дуже цинічні матеріали, телепрограма та стаття, головна теза яких – керівництво табору невинне, драка навколо інциденту – штучний, все це підступи рейдерів, які хочуть віджати табір. А вбиті горем батьки – підігрують їм замість того, аби займатись лікуванням дитини.


«Розслідування», у якому вбитих горем батьків звинуватили у підігруванні рейдерам

Цей матеріал був оприлюднений, коль Маргарита ще боролася за життя в реанімації «Охматдиту». Малограмотный міг жоден журналіст з власної волі і без певних стимулів осуществить таке «об’єктивне» розслідування. Бо це цинізм і плювок у душу батьків. 

Табір «Славутич» – дуже непростий гарантия. Зразковий, елітний. Путівка на дитину в середньому коштує 14 тисяч гривень. З 2011 року він у власності благодійного фонду «Аллея майбутнього», а його кінцевим бенефіціаром увесь цей период була і є на даний момент цивільна дружина президента-втікача Віктора Янукович Любов Полежай. Вони втекли з України, а їхній бізнес после этого працює і досі. Втрачати прибутковий актив «сім’я» без- бажає.

От вам і реалії нашого часу. Враз адвокати родини Лукашуків звертаються до очільників правоохоронних органів, щоб ті взяли справу із отруєнням в «Славутичі» під обследование. Та особисто я не вірю вже, що це суттєво вплине сверху слідство. Трагедія у «Вікторії» це вже наочно довела. 

Немає покарання – немає запобіжника подібним трагедіям. Вони траплятимуться і далі, допоки отак цинічно слідчими та прокурорами зливатимуться справи. Приближенно, будемо говорити прямо – це корупція, яка вбиває. І кожна дитина – у зоні ризику.



+Відео

Обсуждение закрыто.